Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, da je pandemija virusa korona do srži uzdrmala dva osnovna principa modernog svijeta – princip ljudskih prava i njihovog poštovanja i princip jednakosti između pojedinaca i zemalja.

Ona je naglasila da je borba protiv pandemije veoma skupa jer su skupi oprema, testovi i vakcine koje svi teže da nabave, te da su siromašne zemlje u neravnopravnom položaju.

“Građani devet od deset siromašnih zemalja verovatno neće moći da prime vakcinu 2021. godine, jer su bogate zemlje već kupile 53 odsto vakcina predviđenih za proizvodnju sljedeće godine. Sa tih 53 odsto vakcina, vakcinisaće se samo 14 odsto ukupne populacije”, rekla je Brnabićeva na konferenciji “Uticaj pandemije korona virusa na stanje ljudskih prava u Srbiji”.

Ona je istakla da se Srbija bori i nastoji da vakcine obezbijedi i bilateralno i kroz međunarodne mehanizme.

“Srbija daje sve od sebe da se na najbolji način izbori sa pandemijom, da zaštiti živote i zdravlje građana, ali i njihova radna mjesta i ekonomiju, kako bi nastavila da se razvija i nadoknadi propušteno u ovoj godini, što je teško”, zaključila je Brnabićeva.