Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da bi sa nastavkom procesa masovne vakcinacije protiv koronavirusa zemlja u julu mogla da se vrati normalnom životu.

Ona je kazala da je do sada u Srbiji dato oko 2,6 miliona doza vakcina, pri čemu je oko 1.473.000 građana primilo prvu dozu a revakcinisano je oko 1.086.000.

“Prvu dozu primilo je oko 26 odsto punoljetnog stanovništva a revakcinisano je oko 19 odsto punoljetnih. Kompletno zaštićenih građana, kod kojih su prošle tri nedjelje od druge doze odnosno pet u slučaju vakcine AstraZeneka, imamo oko 733.000 ili 14 odsto punoljetne populacije”, kazala je premijerka.

Ocjenila je da je zahvaljujući vakcinaciji došlo do “blagog” pada broja novozaraženih u Srbiji.

“Bez ovakve kampanje imunizacije imali bismo više od 10.000 novozaraženih dnevno u ovom talasu epidemije”, kazala je premijerka.

Dodala je da su današnji i procenti novozaraženih od sinoć “nešto bolji” nego prethodnih dana.

“Za sada sve ide kako treba. Imamo dobar trend, pada polako ali pada”, kazala je predsjednica Vlade Srbije.

Najavila je da je planirano da u narednih sedam dana bude vakcinisano oko 303.000 građana.

“Sutra nam stiže 106.470 doza Fajzer vakcine, to smo bilateralno ugovorili a sutra bi trebalo da stigne i 500.000 vakcina Sinofarm”, kazala je Ana Brnabić.

Ponovila je da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vakcinisati u utorak ako do tada stignu dodatne količine vakcine iz Kine.