Premijer Srbije Ana Brnabić  rekla je da će za proizvodnju kineske vakcine “sinofarm” biti izgrađena nova fabrika, jer je beogradski Institut “Torlak” predviđen za proizvodnju samo ruske vakcine “sputnjik ve”.

“Pošto u `Torlaku` nema kapaciteta za druge vakcine, za kinesku vakcinu `sinofarm`  izgradićemo dodatne kapacitete, ali ćemo još videti da li će to biti u sklopu instituta `Torlak` ili zasebno“, rekla je Brnabićeva u selu Rajković, kod Mionice, nakon posjete vakcinalnom punktu u tom selu.

Ona je rekla da se u okviru proširenja Instituta “Torlak” planira i izgradnja “Bio 4” kampusa za bioinformatiku i biotehnologiju, biodiverzitet i biomedicinu, te da će biti uloženo pet miliona evra u centar za sekvenciranje genoma.

Brnabićeva je najavila da će 20. maja u Kragujevcu početi da se gradi Institut za digitalnu poljoprivredu.

“Planirana je izgradnja novog naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu”, rekla je ona, te ocijenila da je odlično što se oni koji su već izgrađeni i dalje šire – Beograd, Niš, Novi Sad, Čačak.

Prema njenim riječima, krajem maja planirano je da se krene i sa Institutom Biosense, kako bi mladi ljudi ostajali u Srbiji, a neki i da se vraćaju, što je zabilježeno od 2015. do 2019. godine,prenijeli su beogradski mediji.

Brnabićeva je rekla da je plan da se napravi kompletna digitalizacija zdravstva, što će dodatno pomoći građanima u liječenju.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, koji je sa Brnabićevom posjetio vakcinalni punkt, rekao je da izgradnja kovid bolnice u Novom Sadu ide po predviđenom planu, te podsjetio da je 1. septembar rok kada bi trebalo da počne sa radom.