Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada, ukoliko do 1. decembra nove epidemiološke mjere ne daju rezultate, uvesti zabranu kretanja kao najradikalniju mjeru.

“Nažalost, sledeća mera je zabrana kretanja, ali ja u ovom trenutku ne želim o tome ni da razmišljam. To mnogim ljudima donosi ogromne probleme, da krenemo samo od toga da u tom trenutku morate brzo da izdate dozvole za kretanje ljudima koji čuvaju bolesne roditelje, da gledate kako da nema zloupotreba, a da opet da ne ugrozite te ljude. To je posebna problematika”, istakla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da će se Vlada truditi da ne uvodi rigoroznije mjere kako bi sačuvala privredu, te apelovala da građani pokažu odgovornost jedni prema drugima i ispolje neophodnu disciplinu.

Kada je riječ o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta osnovnih i srednjih škola, Brnabićeva je ocijenila da su djeca najbezbjednija u školama i da su brojevi zaraženih komparativno mali.

“Kada đaci napuste škole onda nema kontrole. Sedeće po kafićima, voziće se autobusima, odlaziće jedni kod drugih. Dok god može tako da ostane, da đaci idu na nastavu u školu, treba da idu. Važno je da nismo izgubili ni jedan jedini dan nastave”, naglasila je ona.