Humanitarni brod “Okeanski viking” koji prevozi 403 migranta dobio je dozvolu za ulazak u italijansku luku Taranto, saopštili su iz francuske nevladine organizacije “SOS Mediteran”.

Među spasenim migrantima je 38 žena i 149 maloljetnika, a osim “Okeanskog vikinga”, još dva broda čekaju sigurnu luku u Italiji ili Malti, u koju će da prevezu 230 ljudi.

Kako prenose mediji, izvor iz italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova izjavio je da će Njemačka i Francuska preuzeti određeni broj spasenih migranata. Takođe, kako je isti izvor naveo, očekuje se da Irska i Luksemburg ponude pomoć.

Lider italijanske stranke Liga Mateo Salvini osudio je odluku da se spasilačkom brodu dozvoli ulazak u italijansku luku.

“Broj migranata koji dolaze porastao je za 500 odsto u januaru 2020. godine. Ludilo! Oni koji ovo dozvoljavaju su saučesnici”, napisao je Salvini na “Tviteru”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je 870 migranata došlo u Italiju ovog mjeseca, u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je u tu zemlju došlo 155 migranata.

U zvanične podatke nisu uvršteni migranti koji se trenutno nalaze na “Okeanskom vikingu”.

Premještanje spasenih migranata postalo je sporno pitanje za Evropsku uniju, nakon što je novi priliv migranata doprinio usponu antimigrantskih stranaka u pojedinim evropskim zemljama, uključujući Italiju.