Najava kako će zbog pandemije koronavirusa jedna od misa kojima se obilježava stradanje na Blajburgu biti održana u sarajevskoj katedrali, izazvala je brojne reakcije. Najprije su oštro reagirali iz saveza antifašista, a osudama se priključila i većina stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Organizator mise, Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, ali i suorganizatori iz HNS-a BiH kažu kako su reakcije pretjerane.

Misa za sve stradale na austrijskom Blajburgu u periodu nakon Drugog svjetskog rata ove se godine zbog pandemijom zatvorenih granica održava u Zagrebu i Sarajevu. Sarajevsku misu, predvodit će kardinal Vinko Puljić. Antifašističke udruge upozoravaju kako je na Blajburgu određeni broj ubijenih pripadao ustaškim formacijama, a jedan od organizatora je počasni blaburški vod za kojeg tvrde kako baštini ustaške vrijednosti.

“Pravljenje takve manifestacije u Sarajevu je po mom sudu objava rata. Ustav nam nalaže da sva legalna sredstva iskoristimo da se tome suprotstavimo. Antifašisti će to učiniti, šta konkretno, dogovorit ćemo se ali ćemo žestoko odgovoriti jer ne damo – ne damo državu”, kaže Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Iz Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine iznenađeni su burnim reakcijama. Kažu kako ne vide ništa sporno u molitvama za one koji su ubijeni nakon Drugog svjetskog rata, bez prava na suđenje i dokazane krivnje.

“To ćemo učiniti ovaj put u katedrali, ni protiv koga nego za one žrtve i molit ćemo se za pokojne i to je u duhu poslanja crkve i ne vidimo nikakvog razloga za takve rekacije koje su se sada pojavile, koje žele u ime ideologije zastupati jedan stav gdje se protive traženju istine”, ističe generalni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević.

Gradonačelnik Sarajeva na upit o ovom događaju kazao je kako žrtve komunizma imaju pravo na komemoraciju, ali svako isticanje fašističkih obilježja vrijeđa žrtve fašizma. Slično priopćenje stiže i iz njegove stranke.

“Da je riječ o skupu na otvorenom, uz uobičajena fašistička obilježja, vlasti u Sarajevu bi imale razlog da postupe jednako kao i austrijske vlasti koje su ga zabranile, ali imajući u vidu da je BiH sekularna država, ne može se tražiti od institucija da ulaze u prostor katedrale i zabranjuju vjerske obrede. Kao politička stranka zadržavamo pravo da osudimo organiziranje ovog skupa”, kažu iz SDA.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podsjetio je na brojne ustaške zločine za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Dajem sebi za pravo da uzoritom kardinalu Puljiću savjetujem, kada je već odlučio da u Sarajevu služi misu za ubijene u Blajburgu, među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, da se pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih istih zločinaca”, rekao je Komšić.

Iz SDP-a BiH pozivaju na mirne prosvjede, dok iz Hrvatskog narodnog sabora, koji je suorganizator, kažu kako mise nisu ni mjesto ni alat za prikupljanje političkih bodova.

“SDP BiH poziva sve antifašiste da dignemo svoj glas i spriječimo da Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo svrstamo kontra antifašističke Evrope koja upravo Dan pobjede nad fašizmom obilježava kao Dan Europe. Ukoliko se ipak misa bude održala, SDP će pozvati antifašiste da se u isto vrijeme mirnim protestima suprotstavimo reviziji historije i veličanja fašizma”, poručili su iz ove stranke.

“Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora pozivaju sve dužnosnike i opcije koji su se oglasili po pitanju navedenog svetog misnog slavlja da se, u vremenu kada stanovnici Bosne i Hercegovine ispaštaju od posljedica globalne pandemije, umjesto misnim obredima bave pitanjima za socioekonomsku stabilizaciju i nadilaženje trenutne krize”, istakli su iz HNS-a.

U trenucima kada se pod plaštom pandemije vrše brojne sumnjive radnje, a broj nezaposlenih svakodnevno se povećava, političkim subjektima dobro je došla jedna ovakva tema kojom se pažnja skreće sa problema današnjice na četrdesete godine prošlog stoljeća.