Organizacije civilnog društva protestovale su u Mađarskoj zbog stupanja na snagu zakona koji se opisuje kao “homofoban” i koji je Evropska unija najoštrije osudila, te su postavile ogromno srce u duginim bojama ispred parlamenta u Budimpešti.

Ovim zakonom koji je stupio na snagu danas zabranjeno je promovisanje homoseksualnosti maloletnicima.

“Ovaj zakon spaja zločine počinjene nad decom i LGBT+ zajednicu na poguban i obmanjujući način”, izjavio je direktor organizacije Amnesti internešenel (Amnesty International) u Mađarskoj David Vig pred raznobojnim srcem visokim 10 metara.

On je rekao da je odlučan da se ne prikloni vladinoj politici. “Nećemo menjati obrazovne programe ni kampanje zbog homofobnog i transfobnog zakona”, poručio je Vig.

Članica organizacije za prava LGBT+ osoba (Hatter Society) optužila je premijera Viktora Orbana za “stigmatizaciju zajednice”.

Orban tvrdi da je cilj zakona da se “zaštite prava djece” i upozorio Brisel da se ne miješa u obrazovanje mladih Mađara.

“Evropski parlament i Komisija žele LGBT + aktiviste u jaslicama i školama. Mi ih ne želimo”, ponovio je danas Orban u video snimku objavljenom na njegovom nalogu na Facebooku.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) juče je zaprijetila pokretanjem prekršajnog postupka protiv Mađarske ako ne povuče zakon.