Sve veće tenzije među političkim akterima uoči današnje sjednice Skupštine grada Banjaluka, koja će razmatrati usvajanje budžeta za ovu godinu. Amandmanima na predloženi budžet, većina okupljena oko SNSD-a planira da ozbiljno poremeti planove gradonačelnika Draška Stanivukovića. Stranke opozicije u tome vide ostvarenje prijetnji Milorada Dodika iz izborne noći, zbog gubitka mjesta gradonačelnika.

„Banjaluka se gasi“ stajalo je na PDP-ovom panou na Trgu Krajine. Uz parolu i fotografije potpisnika amandmana na budžet iz vladajuće koalicije. Ukidanje velikog dijela novca za osnovno održavanje grada i izdvajanje četiri miliona maraka za zdravstvene ustanove koje nisu u nadležnosti grada, umanjenje prihoda po osnovu poreza na
nepokretnosti blokiraće grad, uvjeravaju. Spornim smatraju i do sada manje spominjani amandman.

IVAN BEGIĆ, odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banjaluka

“…koji predviđa da se u Prijedlogu odluke o izvršenju budžeta grada gdje god stoji “gradonačelnik” mijenja riječ u “Skupština Grada”. Oni su pobrkali zakonodavnu i izvršnu vlast. Oni, gospodo, razvlašćuju ovim amandmanom gradonačelnika.”

IGOR CRNADAK, potpredsjednik PDP-a

“Ako sutra dođe do ovoga što SNSD najavljuje, želim da poručim da već prekosutra mi idemo na teren i doći ćemo u svaku zgradu, ulicu, selo i objasniti ljudima detaljno kako izgleda ovaj udar na život u našem najvećem gradu.”

PDP pokušava da vodi borbu protiv zakonske mogućnosti amandmanskog djelovanja na budžet, odgovaraju iz SNSD-a. Ne vide razlog zbog kojeg, kažu, neko može biti protiv pomoći zdravstvenim radnicima u trenutku pandemije.

MLADEN ILIĆ, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka

“Apsurdno je pričati da Banjaluka neće imati rasvjetu, da se Banjaluka neće kositi, da se neće održavati saobraćajnice, međutim, svakako našim građanima će to u narednom periodu to biti i pokazano.”

Odbornici većine smatraju linčom PDP-ov performans koji je izveden, kako vjeruju, po nalogu gradonačelnika.

NEVEN STANIĆ, odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini Grada Banjaluka

“Ovo nije igra, ovo je ozbiljna stvar. Ovđe se radi o životima. Ne radi se ni o budžetu ni o amandmanima, radi se o životima odbornika, o životima naših porodica koje se stavljaju na panj ovdje zato što neko misli da je ovo zanimljivo.”

U odbranu prijedloga budžeta i gradonačelnika stao je SDS. Ukazuju da je predloženim budžetom predviđen rast investicija bez kreditnog zaduženja, za razliku od prošlogodišnjeg uz smanjenje potrošnje. Poboljšanje položaja zdravstvenih radnika, kažu, posao je Vlade. Odbacuju navode da Stanivuković može da upravlja dijelom budžeta
koji nije obuhvaćen amandmanima.

SAŠA LOVRIĆ, član Izvršnog odbora SDS-a

“Od tih 150 miliona gradonačelnik može da raspolaže, da vrši realokaciju stavki za pomoć i slično, od 10 do 15 miliona. Ovo su smišljeno uradili da slome Banjalučane, da svežu ruke Drašku Stanivukoviću.”

Oba politička tabora naći će se tako pred ozbiljnim izborom. Donijeti odluke u interesu građana ili voditi političku bitku preko leđa 200 hiljada stanovnika najvećeg grada Republike Srpske.