Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dva izvještaja protiv odgovornog lica u preduzeću “RTM marketing” Banjaluka zbog sumnje da je činjenjem krivičnih djela oštetilo budžet Republike Srpske za ukupno 195.869 KM, saopšteno je iz ove uprave.

U saopštenju se dodaje da su inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave protiv tog lica podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu utaja poreza i doprinosa zbog toga što je kao odgovorno lice i vlasnik “RTM marketinga” Banjaluka u 2019. godini izbjeglo plaćanje poreza propisanih poreskim zakonodavstvom RS.

Ovo lice je, navodi se u saopštenju, izbjegavalo plaćanje poreza dajući lažne podatke u Poreskoj prijavi i godišnjim finansijskim izvještajima o svom stečenom oporezivom prihodu i drugim činjenicama, te je na taj način uskratilo sredstva koja predstavljaju javni prihod u iznosu od 88.144 KM.

Iz Poreske uprave navode da je provjerama utvrđeno da to lice za navedeni period ne posjeduje vjerodostojnu dokumentaciju kojom bi opravdao trošenje novčanih sredstava iz blagajne u poslovne svrhe.

Protiv tog lica podnesen je i izvještaj zbog sumnje da počinjeno krivično djelo nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 107.725 KM.

Provjerama je utvrđeno da je to lice u periodu od 13. avgusta 2018. do 30. juna ove godine, nakon blokade transakcionih računa preduzeća u bankama od Poreske uprave RS, nastavilo poslovanje preko blagajne preduzeća tako što je sva potraživanja poslovnog subjekta naplaćivao u gotovini preko blagajne – pojašnjava se u saopštenju.

Umjesto da ta naplaćena sredstva položi na žiro-račune poslovnog subjekta u bankama, ističe se u saopštenju, odgovorno lice u “RTM marketingu” je iz tih sredstava izmirivalo potraživanja dobavljača, troškove goriva i maziva, račune za telefone, električnu energiju, plate i drugo te je na taj način onemogućio Poresku upravu RS da naplati dospjele poreske obaveze naložene rješenjima o prinudnoj naplati.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske i u narednom periodu će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima nastaviti intenzivan rad na terenu, s ciljem razotkrivanja krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske.