Bugarski državljani glasaće danas na parlamentarnim izborima kako bi odabrali poslanike u Narodnoj skupštini Bugarske.

Oko 12.000 biračkih mjesta otvoreno je u 7.00 časova, a pravo glasa do večeras u 20.00 časova imaće 6,7 miliona ljudi, dok će u 66 drugih zemalja biti otvoreno još 465 biračkih mjesta.

Više od 3.400 posmatrača pratiće proces glasanja, a radnici pet socioloških agencija radiće na pripremi izlaznih anketa.

S obzirom na činjenicu da se izbori održavaju u vrijeme pandemije kovid 19, posebna pažnja posvećena je bezbjednosti članova izbornih komisija i građana koji glasaju. Tokom glasanja građani će morati da poštuju fizičku distancu, da nose zaštitne maske i da koriste dezinfekciono sredstvo, a osobe sa simptomima prehlade neće biti primljene na biračka mjesta.

Osim toga, članovi komisija koji će raditi u bolnicama ili će komunicirati sa licima koja su u samoizolaciji dobiće punu zaštitnu opremu.

Vlasti su angažovale i 20.000 policijskih službenika kako bi se osigurao red na biračkim mjestima, javio je TASS.

Vodeće sociološke službe predviđaju da će većinu glasova danas osvojiti stranka Građani za evropski razvoj Bugarske /GERB/, u koaliciji sa Savezom demokratskih snaga.

Očekuje se da će GERB dobiti podršku oko 28 odsto glasača, njen glavni protivnik Socijalistička stranka Bugarske /BSP/ oko 20 odsto, a smatra se da stranke kao što su nova stranka Ima takav narod i Pokret za prava i slobode mogu da osvoje oko 13 odsto glasova.