Bugarska će od svake isporuke vakcina protiv covid -19, koje je kupila direktno od proizvođača, dio donirati Sjevernoj Makedoniji, objavio je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče.

Kako je Filipče napisao na Facebooku, to je jutros odlučeno na sjednici vlade u Sofiji kojoj je sudjelovao, prenosi mediji u regiji.

“Ovom odlukom (Bugarske) vakcine protiv covida-19 će u našu zemlju stizati u isto vrijeme kada i u ostale zemlje članice EU”, istaknuo je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije.

Prema informacijama bugarskih zdravstvenih vlasti, u Sofiju će prvo stići vakcina Pfizer, zatim Moderne, pa onda AstraZenece.

Filipče je napomenuo da je Bugarska kao članica EU imala privilegiju da direktno pregovara s više proizvođača i istaknuo da će zahvaljujući tom prijateljskom činu u Sjevernoj Makedoniji “za kratko vrijeme početi proces vakcinacije”.

Podsjetio je da je EU osigurala 100 milijuna dodatnih vakcina za zemlje koje nisu u Uniji i koje mogu da se dobiju posredstvom članica.

“Do sada su nam takvu vrstu pomoći ponudili Poljska i Grčka, a Sjeverna Makedonija je u pregovorima i sa proizvođačima za diretnu nabavku vakcina”, napisao je Filipče.