Njemačke banke trebalo bi da se pripreme za nagli rast insolventnosti klijenata, jer koronakriza gura slabije kompanije na ivicu i dovodi u pitanje tržište nekretnina u zemlji, saopštila je Bundesbanka.

S obzirom da je dio vladinog moratorijuma sada istekao, njemačka centralna banka navodi da bi nesolventnosti kompanija mogla do marta naredne godine da poraste više od 35 odsto, na preko šest hiljada kompanija po kvartalu, što je nivo koji nije viđen još od 2013. godine, prenosi Capital.ba.

“Oštar ekonomski pad pojačava strahovanja da će se broj insolventnih preduzeća značajno povećati u narednim kvartalima”, upozorila je Bundesbanka u godišnjem izvještaju o finansijskoj stabilnosti, uz procjenu da će rast nesolventnosti biti veći u proizvodnom sektoru nego u uslugama i građevinarstvu.

Uticaj na banke bi mogao da bude ograničen jer najteže pogođena ugostiteljska industrija u kreditnom knjigovodstvu domaćih banaka ima udio nešto manji od dva odsto, u odnosu na udio od 23 odsto sektora nekretnina i građevinarstva.

Pandemija koronavirusa i dalje bi mogla da predstavlja problem za njemačko tržište nekretnina nakon visegodišnjeg procvata.

“Povećanje nezaposlenosti i broja nesolventnosti domaćinstava takođe bi moglo da rezultira rastom neizmirivanja dugova po osnovu stambenih kredita, dok bi rast nesolventnosti preduzeća i smanjena potražnja za poslovnim prostorom mogli negativno da utiču na tržište komercijalnih nekretnina”, zaključila je Bundesbanka.