Njemačka fudbalska liga (DFL) potvrdila je da će u nastavku sezone u prvoj i drugoj Bundesligi biti dozvoljeno primjenjivanje privremenog pravila prema kojem će se tokom utakmice moći koristiti pet izmjena.

Bundesliga će postati prva velika evropska liga koja se će se vratiti na teren nakon dvomjesečne pauze zbog globalne pandemije novog koronavirusa. Prve utakmice nastavka sezone zakazane su za 16. maj.

U današnjem saopštenu DFL-a, pod čijom su ingerencijom prva i druga Bundesliga, potvrđeno je da će prihvatiti odluku Međunarodnog odbora fudbalskih saveza (IFAB) i da će klubovi imati mogućnost da izvrše pet zamjena umjesto dosadašnje tri. Ovo privremeno pravilo, koje će biti na snazi do kraja tekuće godine, trebalo bi pomoći u smanjenju mogućnosti povreda igrača tokom zgusnutog rasporeda odigravanja utakmica tokom ljeta.

Još jedna promjena je da se odigravanje utakmice u kratkom roku može premjestiti, ukoliko se pojavi veliki broj slučajeva zaraze koronavirusom u području u kojem je planirano održavanje susreta ili takvu preporuku izdaju lokalne zdravstvene vlasti.

Namjera DFL-a je da sportski privede sezonu kraju uz odigravanja svih utakmica, kako bi mogao biti proglašen šampion Njemačke, kao i timovi koji ispadaju ili ulaze u elitni razred.

Prva i druga Bundesliga prekinute su 13. marta zbog globalne pandemije koronavirusa. U elitnom razredu njemačkog fudbala do tog trenutka bilo je odigrano 25 kola, a lidersku poziciju na tabeli držao je minhenski Bayern s 55 bodova, četiri više od drugoplasirane Borussije Dortmund.