Nevladine organizacije dobile su prvi dio borbe za Bunske kanale bez minihidroelektrana. Kantonalni sud u Sarajevu poništio je dozvole koje je izdalo Federalno ministarstvo turizma i okoliša. Ipak, to ne znači da investitori neće ponovno zatražiti izdavanje dozvole za gradnju minihidroelektrana na Bunskim kanalima koji su još 1970. proglašeni zaštićenim spomenikom prirode.

Ekološka udruga Majski cvijet koja godinama upozorava na napravilnosti i proceduralne greške u postupku dodjele dozvola, presudom Kantonalnog suda u Sarajevu kojom se poništavaju okolinske dozvole za male elektrane na rijeci Buni, dobila je satisfakciju. Bunski kanali i više od 20 endemskih vrsta koje nastanjuju to područje su spašeni.

OLIVER ARAPOVIĆ, Udruženje “Majski cvijet”

“Lokalno stanovništvo se bunilo da se u koritu rijeke Neretve grade jednostavno 2 mini HE jer je ovo područje od zavoda za zaštitu spomenika već odavno proglašeno kao spomenik prirode”.

Sama činjenica da se uopće pojavila mogućnost gradnje mini hidroelektrana na zaštićenom području povlači i pitanje odgovornosti onih koji izdaju dozvole za njihovu gradnju. Zbog toga je reagiralo i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Aktivisti kažu kako će s posebnom pozornošću pratiti hoće li doći do sankcija.

ADNAN ĐULIMAN, Udruženje “Novi val”

“Mi ćemo sigurno pratiti jer je to vrlo bitno za budućnost ne samo Bune 1 i Bune 2 nego cijele priče na području Federacije”.

Presuda kojom je oborena dozvola za gradnju, ipak, nije kraj. Investitor po zakonu ima pravo zatražiti ponovljeni upravni postupak, ali su ovaj put okolnosti ipak bitno drugačije.