Sve bliže su topliji dani a samim tim i priliv migranata biće viši u Bosni i Hercegovine. Najviše tereta migrantske krize preuzima Unsko-sanski kanton. O stanju u ovom kantonujutros je za BHRT u emisiji “Jutro za sve” govorio Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Trenutno je u BiH 4682 migranta koji su projavljeni u prihvatnim centrima u BiH, i to je manje u odnosu na prije nekoliko mjeseci kada ih je bilo preko 6000, kazao je Buzar.

Inače danas u ovom kantonu bpravivVisoka delegacija koju čine ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, direktor Službe sa poslove sa strancima Slobodan Ujić, ambasadorica Austrije u BiH dr. Ulrike Hartmann, šef osobolja IOM-a / pomoćnik generalnog sekretara iz Ženeve Eugenio Ambrosi i šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti. Oni će posjetiti privremeni centar Lipa.

Ministar Cikotić obavijestiti će delegaciju o situaciji u privremenom centru gdje su trenutno smješteni migranti, tražioci azila i izbjeglice te o napretku u uspostavljanju službenog privremenog prihvatnog centra Lipa, koji je predviđen za smještaj 1.500 ljudi, uključujući porodice sa djecom, djecu bez pratnje te muškarce samce.

Dok je 4.500 migranata, tražioca azila i izbjeglica smješteno u službenim privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini, u toku su napori na poboljšanju standarda smještaja i kapaciteta u cijeloj zemlji.

Vlada Austrije, putem Međunarodne organizacije za migracije – IOM, pruža finansijsku podršku vlastima BiH u cjelokupnom upravljanju migracijama, uključujući podršku za dodatne prihvatne kapacitete na Lipi te pomaže Bosni i Hercegovini u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.

Sredstva osigurana od strane Austrije prvenstveno su usmjerena na uspostavljanje službenog privremenog prihvatnog centra Lipa. Pored građevinskih radova na Lipi, Austrija finansijski sudjeluje u upravljanju prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini, kao i u pružanju neprehrambenih proizvoda i ostalih potreba za najugroženije među migrantima, saopćeno je iz IOM-a.