Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore razmatraće danas Prijedlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je Vlada dostavila parlamentu i predložila za usvajanje po skraćenom postupku.

Vlada je u obrazloženju navela da su sporne odredbe Zakona izazvale ogromno nezadovoljstvo, da je njihov neustavni i diskriminatorski karakter ugrozio mir, opštu pravnu sigurnost i interese velikog broja građana – vjernika, te da je zato neophodno da u najkraćem roku bude eliminisana mogućnost njihove eventualne primjene.

Predloženim izmjenama tog zakona preciziraju se pravila o upisu crkava i vjerskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju, obezbjeđuje se pravna sigurnost i izvjesnost i uklanjaju diskriminatorne i neustavne odredbe.

“Istovremeno se obezbjeđuje priznanje i zaštita stečenih prava i ravnopravnosti svih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori”, dodaje se u obrazloženju.

Zakonodavni odbor raspravljaće, između ostalog, i o Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i državnim službenicima i namještenicima, najavljeno je iz Skupštine Crne Gore.

Biće riječi i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu, prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama i o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Na dnevnom redu su i prijedlozi odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore i o formiranju odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Zbog zakona Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, koji je usvojen krajem prošle godine, održavane su protestne šetnje.

Sjednica Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore zakazana je za 14.00 časova.