Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara uputio je čestitku svim policijskim službenicima u Federaciji BiH povodom 1. jula, Dana policije u Federaciji BiH, sa željom da i dalje postižu dobre rezultate, uprkos svim izazovima kojima su u svakodnevnom poslu izloženi, da se i dalje usavršavaju i unapređuju znanje i vještine kako bi građanima pružili stabilno i sigurno okruženje.

“Zahvaljujući vašem profesionalnom radu, mi danas možemo konstatovati kako je stopa kriminaliteta u Federaciji BiH u padu, kao i da se sve veći broj počinitelja krivičnih djela izvodi pred lice pravde. Pozivam vas da nastavite unapređivati znanja i vještine kako bi našim građanima omogućili stabilno i sigurno okruženje jer osjećaj sigurnosti kod građana najbolji je pokazatelj uspješnosti sigurnosnog sistema. Kao federalni ministar unutrašnjih poslova, uvjeren sam da i trenutno imate dovoljno znanja, vještina i iskustva da svim građanima BiH pružite najveći stepen sigurnosti”, kazao je Čampara.

Posebno je ohrabio policiju da se bori protiv kriminala i korupcije te da podjednako tretira svakog građanina BiH koji se ogriješi o zakone.

“Pozivam vas i da se slobodno, bez ikakvog straha od političke odmazde, još jače uhvatite u koštac s visokom korupcijom koja razara bh. društvo. U vašem operativnom radu ne smiju postojati nikakvi predsjednici, premijeri, ministri, direktori i političari već isključivo uzorni građani i počinitelji krivičnih djela. Pristup da je zakon iznad svakog pojedinca uvijek je imao i uvijek će imati moju bezrezervnu podršku”, naveo je u čestitki ministar Čampara.