Na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestili su kako je tjedni broj novozaraženih pao za 14 posto te kako sumnje u AstraZenecino cjepivo nisu utemeljene.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je kako je u proteklom tjednu, od 1. do 8. veljače, registrirano 2.953 novooboljelih, a tjedan prije 3.466, što je pad novooboljelih za 14 posto.

Prosječna incidencija, odnosno učestalost novozaraženih na 100.000 stanovnika trenutno je 157, s tim da najnižu incidenciju ima Istarska, a najveću Splitsko-dalmatinska županija.

Na ljestvici zemalja Europske unije Hrvatske je po incidenciji na 5. mjestu, manju incidenciju na 100.000 stanovnika imaju samo Bugarska, Danska, Grčka i Finska.

Od 27. prosinca 2020. do jučer su u Hrvatskoj aplicirano 99.593 doze cjepiva, najvećim dijelom na djelatnike u zdravstvu te na korisnike domova za starije osobe. S dvije doze cjepiva cijepljene su do sada 39.332 osobe u Hrvatskoj.

S jučerašnjim datumom, Halmed je zaprimio 629 prijava o nuspojavama cjepiva, od toga 612 na Pfizerovo, 17 na Modernino cjepivo, a uglavnom je riječ o blagim nuspojavama, kazao je Capak.

Komentirajući sumnje koje su se pojavile u javnosti, ali i od dijela stručnjaka, na učinkovitost AstraZenecinog cjepiva kod osoba starijih od 65 godina, Capak je potvrdio kako je pet država EU-a donijelo nacionalne preporuke da se osobe starije od 65 godina ne cijepe ovim cjepivom.

“Naš argument za korištenje AstraZenecinog cjepiva je da je ono učinkovito, sigurno i ispravno testirano i da ga je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila za sve građane starije od 18 godina”, poručio je Capak.

Epidemiolog Bernard Kaić naveo je kako cjepivo AstraZenece ima manju učinkovitost kod južnoafričkog soja, ali kako postoje naznake i da cjepiva drugih proizvođača imaju manju učinkovitost na taj soj.

“Pokazalo se da cjepivo AstraZenece ima jednaku učinkovitost kod britanskog soja. Ima nekih pokazatelja po kojima je ovo cjepivo sasvim prihvatljivo i za starije, gotovo stopostotnu zaštitu pruža od smrti i hospitalizacija”, rekao je Kaić.

Šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ukazao je na brojne prosvjede u mnogim europskim državama zbog restriktivnih epidemioloških mjera, pri čemu je istaknuo kako Hrvatska “ima najliberalnije i najmanje stroge mjere u odnosu na sve članice Europske unije”.

“Mi uz te najmanje stroge mjere uspijevamo spuštati brojeve”, istaknuo je šef Stožera Božinović.