Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je danas da je Hrvatska naručila 5,6 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, a cijepljenje bi moglo započeti Pfizerovim cjepivom, koje bi trebalo prvo stići u 125.000 doza s kojima se može procijepiti 62.500 ljudi.

Capak je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao da je EU otvorila pregovore sa šest proizvođača u prvoj fazi, a prvi sporazum koji je Hrvatska dobila na uvid bio je onaj AstraZenece.

“Od tog je proizvođača naručeno 3,6 milijuna doza cjepiva, ali smo zbog velikog interesa ostalih zemalja, dobili 2,7 milijuna doza, pa je ostalih 900.000 doza naručeno od Johnson&Johnsona”, rekao je Capak.

Nakon toga je po milijun doza naručeno od Pfizera i Moderne, a 300.000 doza od CureVaca.

Cjepivo protiv koronavirusa najbrže je razvijeno cjepivo u povijesti, uložena su golema sredstava u istraživanje i proizvodnju, a sredinom godine počela su klinička ispitivanja da bi se procijenila učinkovitost i sigurnost cjepiva, naveo je Capak.

U EU je postojao od početka dogovor o zajedničkoj nabavi, zemlje su mogle zatražiti potrebnu količinu, a EU raspoređuje doze na pravičan način među svim državama.

“Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača, a dobili smo ponudu i od tvrtke koja će ga registrirati krajem 2021. godine, od njih ćemo uzeti manje količine za slučaj da ovo bude sezonsko cjepivo”, kazao je Capak.

Pfizerovo cjepivo moglo bi biti registrirano do 29. prosinca, registracija cjepiva Moderne očekuje se početkom siječnja pa je izgledno da će ta cjepiva biti prva s kojima će se u Hrvatskoj cijepiti, budući da se oksfordsko (AstraZeneca) očekuje nešto kasnije u prvom kvartalu iduće godine, rekao je Capak.

“Plan cijepljenja sadrži sve elemente osim datuma i količine distribuiranog cjepiva po pojedinim mjestima, jer to još uvijek ne znamo. Pfizer je najavio da će prva runda sadržavati 125.000 doza pa ćemo u prvom navratu moći cijepiti 62.500 osoba ako bude kvartalna isporuka cjepiva”, rekao je Capak.

Prioritetne skupine su zdravstveni djelatnici, štićenici i zaposlenici domova za starije te osobe s povećanim rizikom od težih oblika bolesti, a potom će se cijepiti i ostali.

“Cijepljenje će biti besplatno i dragovoljno, a ne obavezno. Važno je da se što veći dio stanovništva cijepi jer to osigurava kolektivni imunitet i sprečava širenje infekcije”, poručio je Capak.

No, sa cijepljenjem neće prestati era nošenja maski jer se pretpostavlja da osobe koje su imune svejedno mogu prenijeti bolest ako im se virus naseli na sluznici. “Jedno vrijeme ćemo morati koegzistirati s maskama, iako smo se cijepili ili preboljeli bolest”, naglasio je Capak.

On je najavio kampanju promocije cijepljenja među građanima i praćenje nuspojava. “U borbi protiv antivakcinalnog pokreta najvažnije je pravovremeno i stručno informiranje građana, što mi već radimo”, istaknuo je.

“Ja ću se svakako cijepiti i nudim se da to snimite kad cjepivo dođe u Hrvatsku”, obećao je Capak novinarima, a u tome su mu se pridružili ostali članovi Stožera Davor Božinović, Alemka Markotić i Vili Beroš.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da će Vlada Hrvatske nagraditi sve zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u borbi protiv Covid-19. Dobit će dodatak na plaće, a iznos dodatka zasad je predmet razgovora sa sindikatima i Ministarstvom financija.

Komentirajući napise u medijima o manjim plaćama zdravstvenih radnika u covid centrima, rekao je kako je teoretski moguće da je netko odradio manji broj sati, pa bi sukladno tome obračun plaće mogao biti manji.

“Napravit ćemo sve da se to ne desi. Obračun se temelji na zakonima, kolektivnim ugovorima, automatskom obračunu… Ako netko dobije manju plaću zbog manjeg broja sati, bit će mu nadoknađena”, rekao je Beroš.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je da policija kroz izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ne dobiva nikakve nove ovlasti.

“Nitko neće upadati u privatne stanove kako bi brojao koliko se tamo ljudi okupilo. Međutim, mora postojati poruka da određena ponašanja nisu dobra, da mogu biti štetna. U cilju većine koja poštuje epidemiološke mjere odlučili smo ići s izmjenama zakona i odrediti sankcije”, naglasio je Božinović.