Tvornicu keksa i vafla “Lasta” Čapljina očekuje novi početak s novim vlasnikom. Podsjetimo, nakon brojnih štrajkova proteklih godina, zatvaranja i stečaja, tvornicu je kupila “Violeta”.

Namjerava ponovno pokrenuti proizvodnju u potpuno moderniziranim pogonima “Laste”. Vrijeme pandemije ih je, kažu, malo usporilo, ali radovi su opet u punom jeku.

Čapljinska “Lasta” obnavlja se iz temelja. U tijeku je rekonstrukcija i potpuna obnova tvornice. Novi vlasnik, s timom stručnjaka, ubrzano radi kako bi se čim prije pokrenula proizvodnja. Kažu, sve će biti po europskim standardima.

MARIJA TOLIĆ, prehrambeni tehnolog u proizvodnji

“Prethodna proizvodnja Laste zasnivala se na plinu, propan butan, ali sad će strojevi ići na struju, a na krovove će biti postavljeni solarni paneli. U projektu se vodilo računa, jer će ovo biti prehrambena industrija da se završetkom svih tih radova mogu uvesti standardi poželjni i potrebni za prehrambenu industriju”.

U Gradskoj upravi polažu velike nade u ovaj projekt jer je, kažu, riječ o višemilijunskim domaćim ulaganjima i to u proizvodnju. Riječ je konačno o pozitivnoj priči u moru propalih privatizacija u našoj zemlji, koju pozdavlja i domicilno stanovništvo.

SMILJAN VIDIĆ, gradonačelnik Čapljine

“Ono što nas najviše veseli su nova otvorena radna mjesta, negdje oko 40 mjesta bit će u samom startu, a vjerujem da će kroz iduće godine taj broj rasti sve više i više. Važno je napomenuti das u to proizvodna radna mjesta.”

Novi vlasnici zadržali su ime “Lasta” kao prepoznatljiv brend, kao i neke od dosadašnjih poznatih lastinih proizvoda.

MARIJA TOLIĆ, prehrambeni tehnolog u proizvodnji

“Svi najviše čekaju kad će početi štrudla smokva, ona će se definitivno raditi,još je bila karakteristična lidža za našu lastu, krem štapići, čajni kolutići. i neki još drugi, a tu će se dodati još nekih novih artkala koji se nikad nisu proizvodili čak ni u ovom području, tako da će se iz europe i svijeta pokupiti malo pameti i da se ide da se to radi”.

Plan je bio da se s proizvodnjom krene koncem tekuće godine, ali vrijeme pandemije je malo usporilo radove, kaže Tolić, no očekivanja su da će već početkom iduće godine, u Čapljini, ponovno zamirisati keksi.