Komentirajući izvlačenje novca iz firme Gikil ekonomist Admir Čavalić kazao je za BHT 1 kako je neshvatljivo da je bilo potrebno više od deset godina da se shvati kako je iz Gikila izvlačen novac.

Govoreći o sumnji da su strani investitori godinama izvlačili novac iz Gikila, Čavalić je istaknuo kako je to česta praksa po pitanju bh. gospodarskih subjekata.

“Nažalost, ovo je česta praksa u BiH. Naša zemlja je prepoznata u svijetu kao zemlja u koju možete doći, ostvariti neku malu investiciju i onda na duži rok izvlačiti kapital. To je nešto u svjetskim ekonomskim okvirima nedozvoljeno i nelegalno. Drago mi je da je Tužiteljstvo to prepoznalo, ali me žalosti da se to dogodilo tek nakon desetak godina, prekasno za kompaniju, njenu budućnost na tržištu”, rekao je Čavalić.

Kad je u pitanju budućnost ove firme Čavalić ističe kako se ovdje radi o pojedincima i dodaje da pravni subjektivitet firme nije ugrožen.

“Ovdje se zaista treba riješiti pitanje vlasništva, većinski vlasnik je kanton, ali se u sistemu upravljanja to ne pokazuje kao takvo”, kazao je Čavalić i dodao da se problem spomenutih friziranja ugovora treba riješiti ako se želi razmatrati sama perspektiva poslovanja Gikila u budućnosti.

Na upit reporterke BHRT-a Mirele Bektić o tomu kakva se poruka šalje stranim investitorima s obzirom na to da radnici optužuju i dosadašnje vlade, Čavalić je istaknuo da to šalje jednu negativnu poruku.

“Šalje se poruka da se može manipulirati određenim vladama u tijeku četverogodišnjeg mandatnog razdoblja, a nakon toga imate susret s novom vladom koja možda neće htjeti preuzeti taj ‘vrući krumpir’. Ono što je problem kada govorimo o Gikilu jest činjenica da nijedna vlada nije htjela izdvojiti dodatne napore kako bi riješila ovaj problem”, smatra Čavalić.

On dodaje da je ovo teško pitanje koje se riješava na srednji rok, no, kako ističe, očito ga nitko nije riješavao pa je u 2019. to pitanje došlo na naplatu.

Podsjetimo, slučaj oko Gikila u Tužiteljstvu pokrenut je 2016., a prema optužnici, kriminalne radnje trajale su još od 2003., odnosno, cijelih 16 godina.

Neki dan su uhapšeni vodeći ljudi ovog poduzeća, a iz Tužiteljstva je jutros BHRT-ovoj Mireli Bektić potvrđeno kako je određen pritvor i za tri rukovoditelja ove firme.

Izvor: BHRT