U povodu Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je značaj Referenduma o neovisnosti BiH na kojem su narodi i građani BiH iskazali svoje opredjeljenje za neovisnu BiH, državu ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana, državu kakvoj i danas težimo, izvijestili su danas iz Ureda predsjednika FBiH.

“Prije dvadeset i devet godina, održan je Referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine na kojem su se narodi i građani Bosne i Hercegovine odgovorom na referendumsko pitanje: ‘Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?’, odlučili da Bosna i Hercegovina bude neovisna, slobodna i međunarodno priznata država ravnopravnih konstitutivnih naroda i ravnopravnih građana koji u njoj žive. Referendumom o neovisnosti, Bosna i Hercegovina je izašla iz jugoslovenske državne zajednice, te je pružena mogućnost svim narodima i građanima u BiH da, na demokratski način, slobodno izraze svoju volju o budućnosti BiH”, podsjetio je Čavara.

Po njegovim riječima, značaj Referenduma ogleda se i u tome da su narodi Bosne i Hercegovine iskazali svoje opredjeljenje za neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana, državu kakvoj i danas težimo.

“Nažalost, neophodno je još dogovora i kompromisa da Bosna i Hercegovina bude država u kojoj će svaki konstitutivni narod i svaki građanin moć ostvarivati prava koja im pripadaju”, zaključio je predsjednik Federacije BiH.