Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu doputovao je u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, koju je započeo obilaskom Šehidskog mezarja na Kovačima.

Šef turske diplomacije Cavusoglu je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odao počast prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću. U pratnji Cavusoglua bili su ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, kao i brojna turska delegacija.

Cavusoglu je potom prošetao Baščaršijom i obišao harem Gazi Husrev-begove džamije.

Cavusogu će večeras prisustvovati iftaru na kojem će domaćin biti ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Zvanične sastanke s najvišim bh. zvaničnicima Cavusoglu će imati sutra, od kojih je prvi sa ministricom Turković.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva vanjskih poslova Repubike Turske, Cavusoglu i Turković će razmotriti sve aspekte bilateralnih odnosa kako bi dalje unaprijedili saradnju u oblastima od zajedničkog interesa i razmijenili mišljenja o tekućim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Osim s Turković, Cavusoglu će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prije dolaska u Sarajevo, Cavusoglu je boravio u posjeti Sloveniji tokom koje se u Ljubljani sastao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.