Izvršni komitet Kršćansko-demokratske unije (CDU), njemačke kancelarke Angele Merkel, odlučio je da odgodi stranački kongres planiran za 4. decembar na kojem je trebao biti izabran novi čelnik, saopćio je generalni sekretar stranke Paul Ziemiak u ponedjeljak.

Izvršni komitet usuglasio se da ne može održati sastanak planiran u jugozapadnom gradu Stuttgartu u jeku pandemije koronavirusa.

“Aktuelna situacija neće dopustiti održavanje stranačke konferencije 4. decembra”, rekao je Ziemiak novinarima.

Rezultat takve situacije je da je tempiranje izbora novog čelnika CDU sada nejasno.

Ko god bude izabran na tu funkciju, bit će u poziciji da naslijedi Merkel, koja je na kancelarskom položaju od 2005. godine. Ona je kazala da neće tražiti reizbor na saveznim izborima, koji bi trebalo da budu održani u oktobru 2021.

Visoki stranački izvori saopćili su da odluka o novom kancelarskom kandidatu koji predstavlja konzervativnu alijansu CDU i njene bavarske sestrinske stranke, Kršćansko-socijalne unije (CSU), ne bi mogla biti donesena prije državnih izbora u martu.

Ziemiak je izjavio da će izvršni komitet CDU, ukoliko bude moguće, odlučiti na sastanku 14. decembra kako da organizira kongres, razmatrajući opcije među kojima je digitalna stranačka konferencija, iako bi to najvjerovatnije zahtijevalo ustavni amandman.

Komitet bi također mogao odlučiti o formatu sastanka koji planira održati sredinom januara. Digitalna stranačka konferencija nakon koje bi uslijedilo glasanje poštom, također je jedna od opcija.

“Postoji konsenzus da će stranačka konferencija s fizičkim prisustvom biti najbolja opcija”, rekao je Ziemiak.