Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) istakao je da je ”fudbalski svijet ujedinjen”, te da je protiv formiranja Super lige, zatvorenog takmičenja kojeg od naredne sezone planiraju pokrenuti neki od najjačih klubova iz Španije, Engleske i Italije.

”Fudbalski svijet je ujedinjen. I vlade su ujedinjene i svi smo protiv besmislenog projekta. Igrači koji budu igrali u tom takmičenju neće moći igrati na Mundijalu i Evropskom prvenstvu. Neće moći predstavljati svoje zemlje”, rekao je Čeferin.

On je dodao da Chelsea, Real Madrid i Manchester City, polufinalisti UEFA Lige prvaka i klubovi koji su od naredne sezone najavili da će igrati Super ligu, neće biti izbačeni iz takmičenja i moći će završiti ovu sezonu.

Za predsjednika Superlige je izabran prvi čovjek “kraljevskog” kluba Florentino Peres, dok će potpredsjednici biti Andrea Anjeli iz Juventusa i Džoel Glejzer iz Mančester junajteda.

Čeferin je posebno kritikovao predsjednika Juventusa Andreu Anjelija i izvršnog direktora Mančester junajteda Eda Vudvorda.

“Anjeli je vjerovatno jedno od najvećih razočarenja ili najveće razočaranje od svih. Ne želim da budem previše ličan, ali nikad nisam vidio osobu koja toliko laže i tako uporno kao on”, rekao je Čeferin.

Govoreći o Vudvordu, Čeferin je naveo da ga je on pozvao prošlog četvrtka i da mu je rekao da je veoma zadovoljan predloženom reformom Lige šampiona.

“A očigledno je već bio potpisao nešto drugo”, rekao je Čeferin.

U sjenci ovog problema ostalo je to da je Izvršni odbor Uefa danas usvojio novi format Lige šampiona koji će stupiti na snagu od 2024. godine i koji podrazumijeva proširenje tog takmičenja sa 32 na 36 klubova.

Uefa je, takođe, konačnu odluku o gradovima domaćinima ovogodišnjeg Evropskog prvenstva odložila za petak.