Vodstva 23 zemlje i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) podržala su ideju o stvaranju međunarodnog sporazuma koji bi pomogao svijetu u rješavanju budućih zdravstvenih problema kao što je pandemija izazvana koronavirusom koja trenutno divlja svijetom.

Ideju o takvom sporazumu, kojim bi se osigurala univerzalna i podjednaka mogućnost dostave vakcina, lijekova i dijagnostike za pandemije, prvi put je lansirao pedsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na G20 sastanku u novembru prošle godine.

U utorak su i formalno takvu ideju podržala vodstva Fidžija, Portugala, Rumunije, Velike Britanije, Ruande, Kenije, Francuske, Njemačke, Grčke, Koreje, Čilea, Kostarike, Albanije, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga, Nizozemske, Tunisa, Senegala, Španije, Norveške, Srbije, Indonezije, Ukrajine i WHO-a.

Bit će drugih pandemija i drugih velikih zdravstvenih kriza. Nijedna vlada ili multilateralna agencija se s time ne može sama nositi. Vjerujemo da bi nacije trebale raditi zajedno na novom međunarodnom sporazumu o pandemijskoj pripremljenosti i odgovarajućim odgovorima – napisali su vođe spomenutih zemalja u zajedničkoj izjavi objavljenoj u značajnim dnevnim listovima.

Glavni cilj tog sporazuma bilo bi osnaživanje svjetske otpornosti na buduće pandemije kroz bolji sistem uzbunjivanja, dijeljenja podataka, istraživanja, proizvodnje i distribucije vakcina, lijekova i opreme za ličnu zaštitu.U dokumentu bi bilo napisano da je zdravlje ljudi, životinja i planeta međusobno povezani te da bi to trebalo voditi prema raspodjeli odgovornosti, transparentnosti i globalnoj saradnji.- Uvjereni smo da je naša zadaća, kao vođa nacija i međunarodnih institucija, da osiguramo kako bi svijet naučio lekciju iz Covid-19 pandemije,, naveli su.