Osnivanje prvog Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini najznačajniji je rezultat trogodišnjeg projekta osmišljenog protiv seksualnog nasilja nad djecom u onlajn prostoru.

Ovim projektom veliki broj omladine, djece i nastavnika uključen je u aktivnosti suzbijanja ovog vida nasilja.

Pored fizičkog, emocionalnog, seksualnog, vršnjačkog nasilja i zanemarivanja djeteta, nasilje putem interneta predstavlja jedan od gorućih problema. Osnivanjem Centra za sigurni internet nastoji se pružiti podrška žrtvama nasilja.

BELMA GIJO, projektna koordinatorica Međunarodnog foruma solidarnosti

“U tom informativnom centru ih informisemo na koji način da prijave ukoliko dođe do nekog neprimjerenog ponašanja u digitalnom okruženju. Druga tačka je linija za prijavljivanje neprimjerenog sadržaja”.

Pozivom na broj 0800 22-323, djeca, roditelji i svi građani mogu da potraže besplatnu podršku i savjet ukoliko su bili žrtve nasilja u digitalnom okruženju. Brojnim edukacijama, najveću podršku u suzbijanju nasilja na internetu pružaju pripadnici Federalne uprave policije.

ENEID HASANOVIĆ, viši inspektor FUP-a

“Mi iz policije najviše volimo kad na tim edukacijama prisustvuju roditelji jer su oni prva linija odbrane, oni trebaju da odrade dio posla. Kad to dođe u policijske prostorije to je mnogo ozbiljnija stvar”.

SAŠA PETROVIĆ, inspektor u FUP-u

“BiH se ništa ne razlikuje od drugih zemalja iz susjedstva ili inostrantva, čak smo i puno bolji u prevenciji i sprečavanju ovog vida krivinčog djela zato što smo manja zemlja i lakše je kontrolisati”.

Online prostor, osim dobre strane, može imati i puno strašnije lice za maloljetne žrtve. Zbog toga se Omladinski panel ovog Centra uključio uaktivnosti, čiji je cilj bezbjedno korišćenje interneta.

AJNA KATICA, koordinatorica omladinskog panela Centra za sigurni internet

“Omladinski panel je tu bio da u stvari drži Centar ažurnim, sa svime što se dešava na internetu, sa svim opasnostima, novim aplikacijama, ali isto tako da damo mladalačku perpektivu kako mi koristimo internet”.

Projekat od 2018. godine provode Međunarodni forum solidarnosti, UNICEF i organizacija “Spasimo djecu. Cilj je prevencija nasilja nad djecom u digitalnom okruženju putem podrške vlastima, institucijama i profesionalcima u BiH, na način da unaprijede postojeće i razviju nove mehanizme rada.