Federalno ministarstvo zdravstva, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, te Zavod za javno zdravstvo FBiH, ni na koji način nisu bili uključeni, niti konsultovani u vezi sa javnim nabavkama koje je provodila Federalna uprava civilne zaštite, izjavio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

“Mi smo 12. maja ove godine uputili informaciju i podatke Domu naroda Parlamenta FBiH – Odboru za utvrđivanje činjenica o nabavci sto respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM”, dodao je Čerkez.

U svom aktu FMZ navodi, ističe Čerkez, da se u privitku dostavlja dokumentacija Zavoda za javno zdravstvo FBiH tj. Plan potreba medicinske opreme i medicinskih sredstava za zdravstvene ustanove u FBiH koji je proslijeđen Federalnom štabu civilne zaštite.

Naglasio je da je trenutna epidemiološka situacija u FBiH stabilna, te da je izbjegnut, kako je rekao, crni scenario širenja koronavirusa.

“Možemo reći da smo u prvom valu izbjegli crni scenario širenja koronavirusa koji nažalost nisu izbjegle i neke mnogo razvijenije i bogatije zemlje od nas”, istakao je Čerkez.

To je, kako je dodao, rezultat pravovremeno uvedenih restriktivnih mjera, rada zdravstvenih ustanova, inspektora na graničnim prelazima, policajaca koji su obavljali nadzor nad osobama u izolaciji, kao i svih naših građana koji su se pridržavali mjera struke.