Nakon više pozitivnih rezultata na obaveznom COVID-19 testiranju pred odlazak u Egipat, Češka je službeno potvrdila da povlači svoje učešće na 27. Svjetskom rukometnom prvenstvu za muškarce, koje će se održati od 13. do 31. januara 2021. u Egiptu, saopćeno je iz Međunarodne rukometne federacije (IHF).

Prema Pravilniku vezanom za COVID-19, zbog neizlaska/neučešća, na Svjetsko prvenstvo u rukometu 2021. godine u Egiptu, na učešće je pozvana prva zamjenska država, a to je Sjeverna Makedonija.

Popis zamjenskih država napravljen je u skladu s kriterijima izvedbe kvalifikacijskog događaja na kontinentu svjetskog prvaka, a to je Evropa. Sjeverna Makedonija nominovana je za prvu zamjensku državu zbog svog 15. mjesta na EURO 2020.

  1. izdanje Svjetskog prvenstva u rukometu za muškarce prvo je IHF svjetsko prvenstvo na kojem će nastupiti 32 ekipe. Igra se u Egiptu od 13. do 31. januara 2021. na četiri lokacije: Sportska dvorana stadiona u Kairu, Sportska dvorana New Capital, Sportska dvorana “dr. Hassan Moustafa” i Sportska dvorana Borg Al Arab. Na prvenstvu će biti odigrano 108 utakmica.