Češka vlada odlučila je danas da zbog visokog rasta novozaraženih virusom korona od početka godine, koji je dostigao dnevno 17.668 zaraženih – najviše od izbijanja pandemije, odloži otvaranje i popuštanje strogih sanitarnih mjera do 22. januara.

Češki ministar zdravlja Jan Blatni rekao je danas poslije sjednice vlade da je moguće da mjere budu još pooštrene.

“Pravila koja smo odredili 27. decembra bi trebalo da daju efekta tokom sljedeće sedmice. Ukoliko se situacija još pogorša, Vlada će ponovo raspravljati o produžetku krizne situacije zbog epidemije. Mjere uvijek mogu da se koriguju”, kazao je on.

Ministar zdravlja je također upozorio Čehe da ako ne poštuju uvedene mjere teško da bi situaciju moglo da poboljša uvođenje oštrijih mjera koje se ne bi poštovale.

Strogi lokdaun koji je vlada uvela odmah nakon božićnih praznika u Češkoj je trebalo da traje do 10. januara, međutim od početka godine iz dana u dan padaju crni rekordi novozaraženih, povećava se broj kovid-19 pacijenata u bolnicama, a broj mrtvih ponovo prelazi preko 100 dnevno.

Prvi se u Češkoj vakcinisao pred kamerama, da podstakne sugrađane češki premijer Andrej Babiš, zajedno sa jednom ratnom veterankom iz Drugog svjetskog rata, a za masovnu vakcinaciju svojih radnika zainteresovane su i neke velike češke fabrike, kao recimo Škoda auto iz Mlade Boleslave.