Gradski sud u Pragu ukinuo je vanrednu mjeru Ministarstva zdravlja Češke kojom je 21. oktobra propisalo obavezu nošenja zaštitne maske i u zatvorenim prostorijama i napolju i to zbog lošeg obrazloženja. Ova odluka stupa na snagu 21. novembra.

“Sud ni u kom slučaju ne nipodaštava prijetnje vezane za širenje bolesti Covid-19 i ne tvrdi da propisane mjere zaista nisu potrebne ili legitimne”, navodi su u obrazloženju tog suda.

Obaveza nošenja zaštinih maski će biti ukinuta tek od, kako bi vlada mogla da usvoji novu mjeru, ovog puta sa ispravnim, valjanim obrazloženjem.

Ministarstvu je sud zamjerio što je uvodeći obavezu nošenja maske unutra, prije svega u prodavnicama i drugim zatvorenim objektima ali i na ulici, kada je rastojanje između dvije osobe manje od dva metra, samo preuzelo staro obrazloženje, a nije dalo objašnjenje građanima zašto pooštrava dotadašnje mjere.

Češka posljednjih dana polako usporava epidemiju koronavirusa koja se od oktobra otrgla kontroli. Češka je jedno vrijeme bila najviše pogođena zemlja po broju novozaraženih, čiji priraštaj je danima prelazio po 15.000, ali i po broju umrlih preračunato na 100.000 stanovnika za 14 ili sedam dana.

Broj koji pokazuje koliko jedan zaraženi čovjek može da zarazi drugih spao je sada na 0,8, što znači da epidemija polako jenjava, dok se u oktobru kretao oko 1,5.

U četvrtak su u testovima otkrivena 7.874 novozaražena, što je za oko 1.000 manje nego prethodnog dana, a za oko 5.400 manje nego prije sedam dana.

Smanjuje se i broj Covid-19 pacijenata u bolnicama i pritisak na zdravstveni sistem, pošto je trenutno u bolnicama 7.564 pacijenata, od toga 1.120 u teškom stanju koje iziskuje intenzivnu njegu ili respirator.

Broj preminulih se takođe se smanjuje, ali sporije od priraštaja novozaraženih i hospitalizovanih i više ne prelazi 200 za jedan dan kao početkom novembra, kada je 3. novembra u Češkoj registrovan rekord 247 mrtvih zaraženih virusom korona.