Nizom prigodnih događaja u Turskoj će danas biti obilježena četvrta godišnjica od pokušaja vojnog udara(puča) od strane pristalica imama Fetulaha Gulena koji se nalazi u egzilu u SAD-u. Oni se nazivaju organizacija FETO i označeni su kao teroristička od strane Tuske, Pakistana, od strane zemalja GCC-a (Arapske zemlje perzijskog zaliva) i zemalja Organizacije islamske saradnje.

Pokušaj vojnog udara osujećen je i spriječen nakon što je narod Turske na poziv predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana izašao na ulice i trgove i branio demokraciju i domovinu od pučista.

Prema podacima novinske agencije Anadolija, u pokušaju vojnog udara učestvovalo je više od 8.000 terorista infiltriranih unutar vojske, 35 vojnih aviona, tri broda, 37 helikoptera, 74 tenka, 246 oklopnih vozila i blizu 4.000 pušaka i drugih lakih oružja.

Pokušaj vojnog udara rukovođen iz baze Akindži ostao je upamćen kao tamna noć i mrlja u istoriji Republike Turske.

Tadašnji premijer Turske Binali Jildirim je u televizijskom programu u 23.02 sati javnosti saopćio da je u toku pokušaj vojnog udara te je dodao da će svi odgovorni za taj nelegalan čin biti žestoko kažnjeni.

Turski predsjednik Erdogan se u 00.24 sata telefonom javio u program televizije CNN Turk i potvrdio da je riječ o pokušaju vojnog udara kojeg izvodi manji dio vojske kojima rukovode paralelne strukture. Erdogan je prije toga evakuisan iz hotela u Marmarisu, gdje je boravio sa porodicom.

Erdogan je pozvao turske građane da izađu na ulice i trgove i suprotstave se pučistima, a narod je poslušao poziv i počeo se okupljati na ulicama i trgovima širom te zemlje, uključujući i trgove kod Generalštaba, Predsjedničke palate, sjedišta vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Komande žandarmerije. Goloruki ljudi na ulicama su se suprotstavili naoružanim pučistima.

Za to vrijeme dešavalo se niz napada iz zraka kako na policijske tako i na zvanične vojne strukture od strane tadašnjih paralelnih struktura koje su pokušale preuzeti vlast u zemlji.

Vanredna sjednica Velike narodne skupštine Republike Turske počela je u 01.39 sati i prisustvovali su joj zastupnici iz reda svih parlamentarnih stranaka koji su na taj način stali u odbranu demokracije i ustavnog poretka Turske.

Građani su u tim trenucima blokirali puteve pučistima i doslovno goloruki se penjali na tenkove i oklopnjake, a uspjeli su u 02.21 sat ući i u kompleks Generalštaba, nakon čega su pučisti otvorili vatru na njih.

FETO su pokušavali zauzeti kompaniju Turkasat kojaputem satelita emituje signal u svijet kao i državnu televiziju TRT, a televizijski program je u 03.00 sati vraćen pod kontrolu uredništva te televizije.

Zvanično je pokušaj puča završen 16. jula oko 13:00. Prmeijer Jildrim je tom prilikom službeno saopćio da je spriječen pokušaj vojnog udara, a s njim su pred kamere stali i načelnik Generalštaba Akar, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, ministar odbrane Fikri Isik i ministar pravde Turske Bekir Bozdag.

Članovi FETO-a godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike, stoji u zvaničnim izvještajima Turske.

Istraga u vezi s FETO-om pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.