Direktni troškovi zdravstvenog sistema u Hrvatskoj uzrokovani aktuelnom epidemijom novog koronavirusa zasad iznose nešto više od 100 miliona kuna, uključujući troškove testiranja, bolničkog liječenja i bolovanja zbog samoizolacije, piše Večernji list.

Novi trošak uslijediće ako se usvoji prijedlog epidemiologa da se na COVID-19 testiraju svi koji će ići na zahvate ili pretrage koje iziskuju boravak u bolnici. Podatak je to Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iznesen u online panelu Večernjeg lista, navodi dnevnik.

Valja naglasiti da je spomenuta cijena pandemije samo manji dio ukupnog finansijskog minusa hrvatskog zdravstva, koje trpi posljedice epidemioloških mjera zatvaranja.

Prema riječima Luciana Vukelića, šefa HZZO-a, zdravstveni budžet se ne puni prema planu pa se očekuje više milijardi kuna manjka na strani prihoda, a ove se godine neće realizovati planiranih 27,5 milijardi kuna za finansiranje zdravstva. 

Samo u martu, prema podacima HZZO-a, napravljeno je 40 posto manje pregleda i dijagnostike u uporedbi s istim lanjskim razdobljem. 

Zaključno s proteklom sedmicom, u Hrvatskoj je 15.931 osoba na bolovanju radi samoizolacije što je trošak od 34 miliona kuna.

Novi izniman trošak slijedi na račun epidemiološkog prijedloga da se na COVID-19 testiraju svi koji će ići na neke zahvate ili pretrage koje iziskuju boravak u bolnici, o čemu nema jedinstvenog stava, donosi Večernji list.