Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su oštro pale, i to za više od 6 odsto, što je posljedica rasta zaliha goriva u svijetu zbog sporog oporavka potražnje na razine prije koronakrize.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je pala 6,6 odsto, na 39,83 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,1 posto, na 37,33 dolara.

Tako je barel pojeftinio drugu sedmicu zaredom i to zbog niza signala koji upućuju na preveliku globalnu ponudu nafte. Naime, Saudijska Arabija i Kuvajt snizili su službenu prodajnu cijenu nafte azijskim kupcima, američke zalihe rastu, a trgovci ponovno zakupljuju brodove radi skladištenja nafte, prenosi SEEbiz.

Broj zaraženih koronavirusom i dalje raste u 58 država svijeta, a u nedjelju je, po podacima Svjetske zdravstvene organizacija, zabilježeno rekordno povećanje broja zaraženih, za više od 307.000.

Američke berze potonule su drugu nedjelju zaredom jer niz ekonomskih pokazatelja sugeriše da će privredni oporavak od pandemije biti težak i dugotrajan.

Ovih dana, Saudijska Arabija i Kuvajt snizili su svoje službene cijene sirove nafte za Aziju s rokom isporuke u oktobru, što je još jedan signal slabe potražnje.

O rastu globalnih zaliha vjerojatno će biti razgovarano i na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njezinih saveznika 17. septembra, iako analitičari procjenjuju da će naglasak biti na striktnom poštivanju postojećeg sporazuma o smanjenju ponude, a ne novim proizvodnim rezovima.