Utvrđeni su rezultati Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru, odlučeno je na danas održanoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja.

U novom Gradskom vijeću Mostara biće 15 Hrvata, 14 Bošnjaka, četvoro Srba i dvoje iz reda ostalih, pokazuju rezultati Lokalnih izbora u tom gradu koje je objavila Centralna izborna komisija BiH.

HDZ BiH osvojio je 18.904 glasova ili 35,27 odsto, zatim slijedi Koalicija za Mostar /SDA, SBB, DF/ 16.122 glasa ili 30,08, BH blok /SDP, Naša stranka/ 7.072 glasova ili 13,19 odsto, Hrvatska republikanska stranka /HRS/ 3.797 glasova ili 7,08 odsto i lista “Ostajte ovdje” /SNSD, SDS/ 2.587 glasova ili 4,83 odsto.

Kada se preračunaju mandati na osnovu ovoga broja glasova, u Gradskom vijeću Mostara HDZ će imati 13 mandata, Koalicija za Mostar 12 mandata, BH blok šest mandata, HRS tri, a lista “Ostajte ovdje” jedan mandat, saopšteno je iz CIK-a.

Izborna pravila za grad Mostar i Statut grada odredili su pravilo da u Gradskom vijeću moraju biti zastupljena najmanje četiri, a najviše 15 vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda, te najmanje jedan iz reda ostalih.

Zbog manjeg broja izabranih Srba, CIK BiH je oduzeo mandat Damiru Knezoviću iz HDZ-a BiH, a dodijelio ga Srpkinji sa liste HDZ-a Miljani Kovačević.

Zbog većeg broja izabranih Hrvata mandat je oduzet i Saši Đermanoviću iz BH bloka, a dodijeljen Bošnjakinji sa iste liste Adeli Gosto.

Kako je saopćeno iz CIK-a, prigovor na tačnost objavljenih utvrđenih izbornih rezultata se podnosi u roku od 24 sata od sata objave odluke na web stranici Centralne izborne komisije BiH, odnosno do sutra u 18 sati.