Predstavnici međunarodnih organizacija, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi neovisnih kandidata i neovisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti u Bosni i Hercegovini, pod uslovom da se akredituju u skladu sa Izbornim zakonom BiH, saopšteno je danas iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Navodi se da posmatrači imaju pristup svim relevantnim dokumentima i javnim sastancima izbornih komisija, mogu u toku cijelog perioda izbornog procesa u bilo koje vrijeme kontaktirati bilo koje lice i imaju pristup svim centrima za birački spisak, biračkim mjestima i centrima za brojanje i drugim relevantnim mjestima, kako je utvrdila Centralna izborna komisija BiH.

Akreditovanje posmatrača nevladinih organizacija vrši se do 31.10.2020., međunarodnih posmatrača do 14.11.2020. i posmatrača političkih subjekata do 31.10.2020. godine.

Centralna izborna komisija BiH poziva navedene aktere izbornog procesa u BiH da iskoriste svoje pravo i da se akredituju za posmatranje izbornog procesa u BiH.