Centralna izborna komisija (CIK) BiH podnijela je službenim putem prijavu protiv Milorada Dodika zbog verbalnog napada na članicu CIK-a Vanje Bjelice-Prutine, što podliježe krivičnom djelu raspirivanje nacionalne mržnje.

Nakon saznanja da Tužilaštvo BiH, nakon najmanje dva obraćanja javnosti Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na press konferencijama u kojima verbalno napada članicu Centralne izborne komisije BiH gđu Vanju Bjelica-Prutinu i Centralnu izbornu komisiju BiH, nije pokrenulo postupak po službenoj dužnost, Centralna izborna komisija BiH je preduzela konkretne korake.

S tim u vezi, danas je sačinjena prijava protiv Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i ista će biti dostavljena Tužilaštvu BiH.

Za to djelo predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do deset godina.

“I na kraju, bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija BiH će kao nezavistan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom”, zaključili su u saopćenju.