Najmanje 20 ljudi je poginulo u nasilnim protestima protiv povećanja troškova života u Čileu, objavilo je državno Ministarstvo pravde.

Ministarstvo je u utorak saopštilo da je od početka demonstracija 6. oktobra povrijeđeno ukupno 1.218 osoba, među kojima 745 pripadnika sigurnosnih snaga.

Antivladini protesti, koji su počeli kao reakcija na sada obustavljeni porast cijene prijevoza za četiri posto, pretvorili su se u ulično nasilje 19. oktobra. Tokom nemira uništeno je 49 stanica metroa i zapaljeno 26 autobusa. Širom Čilea uhapšeno je preko 9.200 ljudi, dodalo je Ministarstvo pravde.

Prošle sedmice demonstranti su preskočili mehaničke kapije na metro stanicama u glavnom gradu Čilea, a da nisu platili karte u znak protesta protiv povećanja cijene prevoza od četiri posto.

No, nastojeći da obuzda ulične sukobe, čileanski predsjednik Sebastian Pinera najavio je ustupke, uključujući odustajanje od povećanja cijene prevoza. Obećao je i povećanje minimalne plate, te stavljanje na čekanje do sljedeće godine poskupljenje električne energije.

Podaci Državne uprave za statistiku govore da polovina čileanskih radnika mjesečno zarađuje 550 dolara (oko 500 eura) ili manje.