Najveći švajcarski grad, Cirih, zauzeo je prvo mjesto na svijetu prema novom indeksu blagostanja i uključivosti.

U današnje se vrijeme sve više govori o inkluzivnim gradovima koji ostvaruju gospodarski rast u kojem sudjeluju sami građani, te uživaju u njegovim blagodatima. Zato se za novi indeks kvalitete života, takozvani „Prosperity & Inclusion City Seal and Award (PICSA) Index”, ne analiziraju samo parametri poput BDP-a po glavi stanovnika, već i dostupnost obrazovanja i zdravstvene zaštite, sigurnost, pristupačno stanovanje, kakvoća okoliša i sl.

Ove su godine prvi put dodijeljena priznanja za 20 najboljih svjetskih gradova koji svojim zalaganjem i dobrim upravljanjem postaju socijalno uključivi urbani centri i ostvaruju gospodarski napredak u korist svih svojih građana.

Svečana ceremonija dodjele nagrada održana je 21. studenog 2019. u španjolskom gradu Bilbau, a prisustvovalo je preko 100 gradskih čelnika, stručnjaka za urbani razvoj i drugih visokih uzvanika. Ondje se također razgovaralo o važnosti gradova u borbi protiv nejednakosti, klimatskih promjena te njihovoj ulozi kao pokretača gospodarskog napretka.

Od ukupno 113 analiziranih svjetskih gradova, drugo mjesto zauzeo je Beč, dok je Kopenhagen treće rangirani grad. Među 20 najboljih svjetskih gradova njih je čak 15 iz Europe, dok su ostali dobitnici Washington, Seattle, Boston, Ottawa te tajvanski glavni grad Taipei. Zagreb se nalazi na 69. mjestu, a uvršten je na popis najboljih deset tržišta u nastajanju zajedno sa Sankt Peterburgom, Bukureštom i Moskvom.