Ćirine pruge, koja je nekad za dijelove južne Hercegovine značila život, nema duže od 40 godina, a na njenom mjestu izgrađena je i uređena atraktivna biciklistička staza. Nakon te faze učesnici projekta, koji finansira i Evropska unija, nastavili su sa dodavanjem vrijednosti, stvaranjem novih proizvoda i usluga te edukacijom osoblja koje će dočekivati turiste koji odluče posjetiti ovaj manje poznat dio Hercegovine. Projekat je zamišljen da spoji okruženje, kulturu, istoriju i gastronomiju i ponudi ih posjetiocima kroz jedinstven paket usluga.

Objedinjevanje ponude na ovoj biciklističkoj stazi vodi Redah sa ciljem diverzifikacije turizma na ruralna područja koja imaju što ponuditi ali ne mogu to napraviti sami. Staza obuhvaća UNESCO-om zaštićene lokalitete poput Počitelja, nekropole Radimlja i špilje Vjetrenice, a na putu prema njima, plan je imati što više kvalitetnih turističkih objekata.

IVICA SIVRIĆ, direktor Regionalne razvojne agencije za ekonomski razvoj (REDAH)

Za privatni sektor ćemo organizovati školu ruralnog turizma, s njima ćemo razviti određen broj proizvoda, certificirat ćemo po “bike friendly” standardu,određen broj objekata. Želimo sve te rezultate koje ćemo postići do tog vremena promovisati na konkretan način, na terenu, uvezivajući javni, privatni i nevladin sektror nudeći turistima domaćim i stranim određene proizvode i vrste usluga.

Općina Ravno jedna je od najuspješnijih po broju realiziranih projekata, a kroz ovaj planiraju postati regionalni predvodnici u ruralnom turizmu.

ANDRIJA ŠIMUNOVIĆ, načelnik Opštine Ravno Грапхицс

Sa proširenjem svih onih sadržaja što mi pokušavamo, a to je upravo smještaj, ne samo u objektima koje sada imamo, eksluzivno stare željezničke stanice, u Ravnom i Zavali, sad pokušavamo i na ruralna gospodarstva, sa obiteljiskim gospodarstvima, kućama za odmor i gastro ponudom, onom domaćom a prednost nam daje i blizina okruženja, i Dubrovnika i blizina Jadrana.

U ovoj fazi projekta, planira se osvjetljavanje nekoliko lokacija kako bi bile vidljive noću, privlačnije na fotografijama za društvene mreže, ali i da im se doda vrijednost te produzi vrijeme u kojem su dopstupne gostima. Osvijetljena će biti kula u počitelju, trg u čapljini te nekropola Radimlja kod Stoca.

MAJA LOPIN, direktor J.U. “Radimlja”, Stolac

Radi se sada na projektu ilumniacije, nama je cilj da u ljetno doba nekropola ne bude samo mjesto posjete i zadržavanja po danu nego da postane jedna pozornica. Imat ćemo uvijek osvijetljenu nekropolu, samim time je zaštićujemo, a daljnji iskorak je da ona postaje mjesto koje će primati u ljetnim i proljetnim mjesecima posjetitelje koji vole umjestnost ili književnost, jer ona pruža više mogućnosti, od onih koje smo dosada pružali.

Krajeve koji su dugo bili pasivni i iz koji se posljednjih desteljeća narod odseljavao ova nova turistička ruta trebala bi revitalizirati. Takio bi se turisti, posjetitelji, biciklisti i svi ostali znatiželjnici mogli upoznati kako sa kulturnim i povijesnim naslijeđem, tako i sa vrlo bogatim domaćim gastro i ekološki uzgojenim proizvodima.