U Crnu Goru je za 20 mjeseci uloženo više od 1,2 milijarde USD, saopštio je izvršni direktor Savjeta stranih investitora, Ivan Radulović i dodao da je pandemija usporila, ali ne i zaustavila priliv stranih direktnih investicija.

“Pandemija koronavirusa rezultirala je opsežnim socijalno-ekonomskim uticajima, izlažući značajan broj kompanija riziku da okončaju poslovanje. Kriza je posebno pogodila mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene”, rekao je Radulović Dnevnim novinama.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je ulazak Crne Gore u NATO, doprinio da se država pred investitorima pozicionira kao zemlja u koju su ulaganja sigurna, kazao da od kada je Crna Gora postala punopravna članica NATO-a 2017. godine, došlo je do značajnog povećanja priliva stranih direktnih investicija.

“Zvanični podaci za 2018. godinu govore da je gotovo polovina stranih direktnih investicija u 2018. godini potekla iz članica zemalja NATO-a”, dodao je Radulović.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke, za devet mjeseci prošle godine u Crnu Goru se slilo 506,8 miliona EUR.

“Ako tome dodamo i da je tokom 2019. godine priliv stranih investicija iznosio 778 miliona EUR, dolazimo do podatka da je u našu državu za 20 mjeseci uloženo više od 1,2 milijarde USD”, rekao je Radulović.