U Sarajevu je počela sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH) na kojoj bi trebao biti biran selektor ”A” reprezentacije BiH.

Kao dva najozbiljnija kandidata za nasljednika Dušana Bajevića na klupi popularno zvanih ”zmajeva” proteklih dana spominjani su Sergej Barbarez, nekadašnji kapiten nacionalnog tima BiH kojeg favorizuje javnost ali i većina reprezentativaca, te Bugarin Ivaylo Petev, želja pojedinih članova Izvršnog odbora NS BiH, predvođenih budućim predsjednikom saveza Vicom Zeljkovićem.

Da bi selektor bio izabran na današnjoj sjednici potrebna je dvotrećinska većina prisutnih na sjednici, ukoliko, naravno, bude zadovoljen kvorum za održavanje sastanka (15 članova ima ”fudbalska vlada” BiH).

Mogući scenarij je i da na današnjoj sjednici ne bude dovoljno podignutih ruku za nekog od kandidata pa da u ponovljenom postupku na narednoj selektor bude izabran većinskim brojem glasova prisutnih na sastanku. Prema nedavno izmijenjenom Statutu NS BiH, za odluku i tada treba biti najmanje jedan od predstavnika IO NS BiH delegirani iz oba entitetska saveza. U slučaju Federacije BiH mora biti zadovoljen uslov da ”za” glasa i najmanje jedan član IO NS BiH iz kantonalnog i županijskog saveza.

Prema posljednjim informacijama, nije isključena opcija ni da ukoliko ne bude dovoljno glasova za Barbareza i Peteva, članovi IO NS BiH raspravljaju o izboru i nekog od preostalih kandidata sa kojima je Stručna komisija, u sastavu Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, obavila razgovore.

Izbor selektora nekadašnje saigrače iz zlatne generacije Bosne i Hercegovine koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine ostavio je na različitim stranama. Spahić je za izbor Barbareza dok je Misimović za stranca Peteva. ​​​​​​​