Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik čestitali su Božić svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti.

Džaferović je čestitao Božić nabiskupu vrhobosanskom kardinalu Puljiću i katolicima BiH.

’’Katolicima u Bosni i Hercegovini i Vama lično želim da provedete Božić u miru, zdravlju i radosti. Božić kao praznik koji nosi univerzalnu poruku nade i vjere u bolje sutra doprinosi jačanju međuljudskih veza. Neka se praznična atmosfera iz porodičnih domova prelije u cijelo bosanskohercegovačko društvo’’, navodi se u čestitci Džaferovića.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je uputio božićnu čestitku nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću i svim građanima katoličke vjeroispovijesti u BiH i u svijetu, uz želju da ga proslave u zdravlju i sreći sa porodicom i prijateljima

’’Ovaj veliki blagdan simbolizuje novi život i ujedno nas uči da uvažavamo jedni druge i da budemo dostojanstveni. Uči nas da brinemo jedni o drugima i pomažemo onima koji su u nevolji i stanju nemoći. Siguran sam da će ove godine blagdanska atmosfera i njegova duhovna snaga biti prilika da obnovimo i ojačamo čovjekoljublje, prijateljstvo, solidarnost i ljubav prema bližnjima.Običaji koje smo naslijedili od naših predaka vijekovima nose iste poruke, a to je da poštujemo drugog i drugačijeg i da njegujemo običaje i tradiciju’’, navodi se u čestitci.

Dodaje se još da je proslava katoličkog Božića prilika da se podsjetimo na univerzalne vrijednosti humanosti, mira i tolerancije, koje se vijekovima baštine u bosanskohercegovačkom društvu kroz multikulturalnost i multietičnost.

’’Neka nam vrijeme blagdana, kada vjernici šire duh ljubavi i mira, bude podsticaj i dodatna snaga da se posvetimo zalaganju za one vrijednosti koje su ujedno duhovna i etička poruka Božića. Sa najljepšim željama za dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, još jednom upućujem svima iskrene čestitke povodom Badnjaka i katoličkog Božića”.

Milorad Dodik je svim rimokatoličkim vjernicima čestitao predstojeći praznik Božić, poželjevši da praznične dane provedu u zajedništvu i radosti porodičnog okupljanja.

“Božić je praznik radosti, vjere, mira i nade, koji sve vjernike ujedinjuje oko kršćanskih vrijednosti, uzajamnog poštovanja i tolerancije. Želim svima koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru da taj dan, kada se slavi rođenje Isusa Krista, svima podari mir, radost i kršćansku ljubav prema bližnjima i svojim sunarodnicima. Uz iskrene želje da predstojeće praznike provedete u zdravlju, duhovnom miru i radosti, upućujem vam iskrene čestitke povodom Božića. Apelujem na sve ljude da praznične dane provedu u krugu svojih porodica, da bi u vrijeme pandemije virusa korona sačuvali svoje i zdravlje i živote svojih najmilijih”, stoji u čestitci.