Bilateralna saradnja između BiH i Turske izuzetno je intenzivna i uspješna, bez otvorenih pitanja, rečeno je na sastanku članova Predsjedništva BiH i ministra poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekira Pakdemirlija u Sarajevu.

Članovi Predsjedništva BiH primili su ministra poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekira Pakdemirlija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović su izrazili zadovoljstvo posjetom ministra Pakdemirlija, ističući da ona dolazi u važnom trenutku za razvoj ukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Sagovornici su ocijenili da je bilateralna saradnja izuzetno intenzivna i uspješna, bez otvorenih pitanja i izrazili interes da se nastavi i u budućnosti.

Kako je ocijenjeno, daljem jačanju odnosa i unapređenju saradnje doprinijet će i posjeta članova Predsjedništva BiH zvaničnoj Ankari, na poziv predsjednika Republike Turske Recepa Tayipa Erdogana.

Istovremeno, konstatirano je da će potpisivanje Sporazuma o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima, među kojima je i autoput Sarajevo-Beograd, ojačati i učvrstiti već dobre bilateralne odnose.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Vladi Republike Turske i predsjedniku Erdoganu na podršci i pomoći u realizaciji infrastrukturnih i drugih projekata u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom pozdravljen je Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji će, kako je istaknuto, doprinijeti povećanju robne razmjene, a samim tim i jačanju ekonomija dvije zemlje.

U kontekstu privredne saradnje, istaknuta je izuzetno uspješna poljoprivredna saradnja, u čijem segmentu Bosna i Hercegovina ima suficit.

Sagovornici su izrazili spremnost da podrže inicijativu za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u oblasti šumarstva, kako bi se dala podrška saradnji u ovoj privrednoj oblasti.

Podrška je pružena i potpisivanju protokola koji će regulisati saradnju i u drugim oblastima od zajedničkog interesa, kao što je ruralni razvoj, univerzitetska saradnja, sport i druge.

Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta izrazili zahvalnost na aktivnom i predanom angažmanu ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koça na realizaciji brojnih projekata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.