Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dočekani su u Ljubljani svečano, uz najviše vojne počasti. Na zvaničnom sastanku sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, dogovorena je nova inicijativa prema Europskoj uniji. Razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i zemljama regije, među kojima je migrantska kriza – pitanje broj jedan.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom o političkoj situaciji u regionu, migrantskoj krizi, deviznim štedišama, ali i o namjeri Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska Gora. Pitanje o kojem se možda najviše razgovaralo je migrantska kriza.

ŽELJKO KOMŠIĆ, predsjedavajući Predsjedništva BiH

“Došli smo do jednog zaključka, i drago nam je da je to tako, da čak ako treba zajednički intervenišemo prema institucijama Evropske unije i nove Evropske komisije, kako bismo riješili pitanje migracija na zadovljavajući način, na način da ih rješavamo tamo gdje oni nastaju”, rekao je Komšić..

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH

“EU pokušava da pomogne u smislu doznačavanja novca i usmjeravanja politika koje se tamo trebaju da vode. Ja želim da kažem da nama novac za te vrste stvari ne treba, a ne trebaju nam ni migranti i da to treba rješavati na drugi način a ne pokušajem stacioniranja u samoj BiH”, kazao je Dodik.

Istaknuto je da su Slovenija i Bosna i Hercegovina dvije prijateljske države. Predsjednik Slovenije je naglasio da je naklonjen proširenju Zapadnog Balkana, ali i da je Slovenija posebno naklonjena BiH.

BORUT PAHOR, predsjednik Slovenije

“Ako će Evropa zbog svojih unutrašnjih problema kasniti u širenju, onda će ta teritorija zakasniti, ne samo da se očuva mir, nego i da napreduje – što je želja i EU i država u regionu. Bosna i Hercegovina je ovdje ključna”, istakao je Pahor.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, član Predsjedništva BiH

“Za mene je najbitnije pitanje inicijativa koja je potekla sa ovog sastanka, a koja će ići ka novoj Evropskoj komisiji to da se odmah na početku rada pitanje članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU stavi u fokus Evropske komisije što je moguće prije”, izjavio je Džaferović.

Razgovaralo se i o tzv. “malom šengenu” i istaknuto je da je Inicijativa dobro došla, ali da ne može biti nikakva zamjena za evropski put BiH.

Planom dvodnevne posjete planiran je i sastanak s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom te predavanje članova Predsjedništva BiH, Pahora i članova akademske zajednice o temi.