Nakon što je portal Capital.ba objavio kako su kompaniji „Comsar energy hidro“ iz Banjaluke blokirani računi u bankama zbog dugova, iz te firme nisu potvrdili ni demantovali informaciju.

Unatoč tome što je „Comsar“ odustao od nekoliko stotina milijuna vrijednih investicija, zatvorio hotele u Ugljeviku i Rudom, te nije poštivao koncesiona pravila, krajem 2019. Vlada Republike Srpske produljila je rok toj tvrtki za dodjelu koncesije za izgradnju Hidroelektrane Mrsovo.

Kompaniji “Comsar” i ranije su blokirani računi. Iako ne ispunjava uslove iz koncesionog ugovora za rudnik i izgradnju termoelektrane u Ugljeviku i hidroelektrane u Rudom, od Vlade Republike Srpske dobija brojne pogodnosti, navodi glavni i odgovorni urednik portala Capital.ba koji je objavio seriju tekstova o poslovanju ove firme, zbog čega su mu upućene otvorene prijetnje.

SINIŠA VUKELIĆ, glavni i odgovorni urednik Portala Capital.ba

“U katastrofalnim aneksima ugovora, koji su poslije naših pisanja poništeni, dozvoljeno im je da se upišu kao vlasnici nad zemljištem koje trebaju eksploatisati. Jedna kuća je njegovo ulaganje procijenila na impresivnih 90 miliona eura, stručnjaci kažu da se to kreće na 30 miliona maraka i Elektroprivreda, kako je potvrdila, pregovara sa Serdarovim da kupi nešto što nije ni napravio.“

U kratkom telefonskom razgovoru direktor firme „Comsar Energy RS“ Siniša Majstorović nije želio da komentariše navode o blokiranim računima. Lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je 2014. kao predsjednik Republike Srpske prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju hidroelektrane u Rudom, kaže da je do slabljenja interesa ruskog investitora Serdarova za “Ugljevik 3” došlo zbog, kako je rekao, neodgovornog ponašanja ljudi u Sindikatu. I ovaj put se obrušio na medije.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

„Nema tu ništa nečisto, uobičajna je praksa da se investitorima daju određene koncesije i mi to radimo i spremni smo da snosimo bilo kakvu vrstu odgovornosti. Ovdje šta god se počne raditi u RS ili neki pojedinci ili mediji ospu paljbu na to.“

Kriterijumi za dodjelu i produženje koncesija “Comsaru”, prema mišljenju ekonomske analitičarke Svetlane Cenić, sveli su se na to šta je rekao Milorad Dodik i SNSD, iako se, kako ističe, znalo kom miljeu pripada Serdarov i da mu je zabranjen rad u Evropskoj uniji.

SVETLANA CENIĆ, ekonomista

„Dodijeljeno mu je pa će graditi “Ugljevik 3”, dobiće sve moguće koncesije, iako su računi blokirani, iako nema nikakvih ekonomskog rezona ni ekonomske logike. Čak više nema ni uvijenog, već se vrlo otvoreno krade, pa se čak i otvoreno prijeti jer nikakvih posljedica nema.“

Iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske nismo dobili pojašnjenje po kojim kriterijumima se produžuju koncesije firmama kojima se blokiraju računi i koje ne ispunjavaju uslove iz ugovora.