Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koč izjavio je tokom sastanka sa direktorom Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorićem u Banjaluci da u Republici Srpskoj već uspješno posluje nekoliko turskih kompanija, te napomenuo da su turski ulagači zainteresovani za različite grane privrede.

Koč je rekao da je zadatak Ambasade da na osnovu potencijala kojima Srpska raspolaže dovede i nove investitore, saopšteno je iz Privredne komore RS.

Ćorić i Koč razgovarali su o unapređenju saradnje između preduzeća iz Republike Srpske i Turske i povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene dvije zemlje.

Sagovornici su zaključili da ukupna vrijednost obima robne razmjene može biti mnogo veća, imajući u vidu potencijale Republike Srpske i Turske i da će upravo na ovom pitanju intenzivnije raditi Privredna komora Republike Srpske i Konzulat Turske u Banjaluci.

Na sastanku je rečeno da je spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske i Turske u periodu od 2013. do 2017. godine bilježila pozitivne trendove, budući da je u ovom periodu zabilježen značajan rast izvoza iz Republike Srpske u Tursku, koji je povećan sa 16,1 milion u 2013. godini na 75,86 miliona KM u 2017. godini.

“Tokom 2018. godine došlo je do smanjenja izvoza iz Republike Srpske u Tursku za skoro 60 odsto, a iznosio je 32,6 miliona KM, dok je uvoz smanjen za 557.000 KM. Trend smanjenja izvoza nastavljen je i tokom prošle godine, iako je na kraju ove godine evidentiran rast izvoza od blizu šest odsto, u odnosu na 2018. godinu”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Ćorića, smanjenje izvoza posljedica je Odluke Turske iz aprila 2018. godine, da uvede kvote na izvoz iz BiH i to za šećer, ulje, brašno i meso, što se u značajnoj mjeri negativno odrazilo na ovdašnje izvoznike.

U međuvremenu su otklonjene prepreke, čime je omogućen izvoz mesa u Tursku, što su dvije kompanije iz BiH, od toga jedna iz Republike Srpske, već iskoristile i izvezle po 500 tona mesa.