Program dodjele vakcina COVAX saopćio je danas da će isporučiti 237 miliona doza vakcine AstraZeneca protiv COVID-19 u 142 zemlje do kraja maja, dok intenzivira svoju globalnu akciju dodjele vakcina.

Vremenski okvir za isporuku doza, koje su proizveli AstraZeneca i indijski institut Serum, bit će podijeljen u dvomjesečne periode, navodi COVAX u saopćenju, od kojih će prvi biti u intervalu februar-mart i drugi u intervalu april-maj.

“Ti vremenski periodi ovise o nizu faktora, uključujući zahtjeve nacionalnih regulatora, dostupnost i zalihe, te ispunjavanje drugih kriterija kao što su potvrđeni nacionalni razvoj i planovi vakcinacije”, navodi se u saopćenju.         

Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo izjavio je na brifingu da je u ovoj sedmici započela kampanja vakcinacije COVAX dozama, te da Gana namjerava cijepiti 20 miliona ljudi do kraja 2021.

COVAX dodaje u saopćenju kako se pored prvog kruga imunizacije  AstraZeneca vakcinama predviđa da se oko 1,2 miliona doza Pfizer-BioNTech vakcine protiv COVID-19 isporuči u prvom kvartalu ove godine, prenosi Reuters.