Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je ocijenio da se na dobrom putu da se konačno postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ovo je izjavio nakon današnjeg susreta sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom, izvršnom direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Izuzetno produktivni i pozitivni pregovori. Vrlo smo jasno prepoznali put u kojem možemo u vrlo relativno kratkom razdoblju doći do rješenja za Izborni zakon”, poručio je Čović.

Dodao je i da se zahvaljuje predstavnicima međunarodne zajednice.

Novinarima se nakon sastanka HDZ izaslanstva s međunarodnim akterima obratio i Bakir Izetbegović koji je, podsjetimo, predvodio izaslanstvo SDA na sastanku jutros od 9 sati.

Kazao je kako (op.a. HDZ BiH) odustali od elemenata Travanjskog paketa.

“Odustali su tog elementa Aprilskog paketa i to sad čini problem. Traži se asimetrija u izboru članova Predsjedništva. Nema spremnosti da se ide u asimetriju u SDA, a sumnjam da ima i u drugim strankama”, zaključio je Izetbegović.