Predsjednik HDZ BiH i HNS-a Dragan Čović izrazio je optimizam u vezi sastanka sa SDA-om zakazanog za 4. mart u Mostaru.

Dragan Čović novinarima se obratio nakon sastanaka Predsjedništva HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora, koji su održani u Mostaru.

Dvije sjednice za medije je sublimirao predsjednik obje institucije, Dragan Čović, koji je uz iskazivanje zabrinutosti oko potencijalne buduće migrantske krize naveo kako je optimističan glede sastanka sa SDA zakazanog u srijedu u Mostaru.

Predsjednik HNS-a BiH rekao je da će na sastanku u Mostaru sa SDA biti riječi o aktuelnoj političkoj situaciji i Izbornom zakonu kao cjelini.

Komentirajući pitanje je li to početak razgovora, Čović je rekao kako će procjeniti u srijedu nastavljaju li se oni ili je kraj.

-U srijedu ako se dogovorimo oko paketa Izbornog zakona koji će riješiti pitanje legitimnosti i Mostara i svih presuda, onda ima smisla još 15-20 ili mjesec dana raditi. Procijenit ćemo u srijedu ima li od toga nešto ili ne ili želje da se dogovaramo pa ćemo onda znati je li kraj ili nastavljam razgovore – kazao je Čović.

Čović je rekao kako će izbori u Mostaru biti održani.

” Što se tiče Mostara, vrlo jasna poruka – izbori u Mostaru će biti i tu nema dvojbe. Ono što mi želimo je da u parlamentarnoj proceeduri taj Izborni zakon bude promijenjen i da to rade institucije BiH. Time dajemo mogućnost da BiH pravi jedan europski iskorak dalje, u suprotnom ste u problemu kada je u pitanju integracijski put BiH- ocijenio je Čović.

Prvi put je javno na pitanje da prokomentiora nedavnu aferu “Asim” u Kantonu Sarajevo, rekao je da je istim metodama izabran i Željko Komšić i javno ga nazvao bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o Aluminiju, Čović navodi kako imaju dva ozbiljna partnera koji kroz naredne dvije godine žele pokrenuti proizvodnju.

-Postoje dva ozbiljna partnera. Jedan koji želi aluminijski kombinat uzeti u najam u naredne dvije godine i drugi koji razmišlja da se do kraja godine može pokrenuti čitav kombinat bez utjecaja države, bez bilo kakvih poticaja oko struje na tržišnim osnovama i čak s procjenom da se u devetom mjesecu može pokrenuti kompletna i elektroliza i ljevaonice-rekao je Čović.

 Dodao je kako će se po tom pitanju uključiti u onoj mjeri u kojoj može zaštiti interese Aluminija kako bi što prije profunkcionirao na tržišnim osnovama.

Prema migrantskoj krizi se, , po ocjeni predsjednika HNS-a Dragana Čovića, ne može odnositi kako se odnosilo proteklih godina.

-Moramo izbjeći bilo kakvu dodatnu političku i sigurnosnu krizu zbog priljeva mnogo većeg broja migranata koji idu za Europu. Posebno je to iskušenje za nas- kazao je u ponedjeljak nakon sjednice HNS-a BiH u Mostaru Dragan Čović.

Poručio je svim kolegama koji čine izvršnu i zakonodavnu vlast na svim nivoima ali i opoziciji da slično djeluju po ovom pitanju.

“Dobili smo preglede od državne granične službe šta treba. Moraju se donijeti propisi da ljudi koji ulaze u BiH ne šetaju po državi mjesecima dok se ne riješi njihov status, a kako ćete to riješiti kad ne znate tko je ušao i osobne podatke tih ljudi. Oni će u budućnosti morati biti zaustavljeni na granici i dobiti 24 sata dok se odgovori na njihove zahtjeve- kazao je Čović.

Ocijenio je kako je to isto tako velika mogućnost zarade ili djelovanja kriminalnih grupa koji trguju ljudima i ometaju, kako je kazao, “ovo malo državnog aparata što funkcionira”.